Welkom
15538
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15538,bridge-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.0.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

Welkom

Beste lezer,

De insteek voor nu, zijn de ontwikkelingen rond Maatschappelijke Opvang, Beschermd Wonen en jeugdhulp met verblijf. Op dit terrein is veel in beweging en de impact daarvan op de gemeenten is groot. Zo wordt, doordat deze functies meer ambulant worden, de vraag naar betaalbare huisvesting groter. Dit nodigt uit tot het bedenken van eigentijdse vormen van wonen en begeleiding voor jong en oud.

 

Doordat alle gemeenten vanaf 2021 verantwoordelijk zijn voor maatschappelijke opvang en beschermd wonen verandert ook het speelveld. De centrumgemeente Utrecht organiseert deze functies nu voor de hele U16 regio. Maar na ’21 zijn de sociale teams, welzijnsorganisaties, gebiedsteams, lokale professionals van corporaties, zorgaanbieders en de gemeente samen aan zet om de toegang, begeleiding thuis, werk en inkomen, schuldhulpverlening en de preventie en nazorg te organiseren. Dit zijn de basisvoorwaarden voor een volwaardig, zelfstandig bestaan, niet alleen voor volwassenen maar evengoed voor jongeren die na een verblijf de jeugdhulp gaan verlaten om een eigen leven op te bouwen.

 

Op dit moment gebeurt er al veel in de regio. Zo is een project jeugdhulp met verblijf van start gegaan om jeugdigen dichterbij, gezinsgericht hulp te bieden. De gemeente IJsselstein ontwikkelt een aanpak voor mensen met verward gedrag. De gemeente Houten is hiervoor aan de slag met een gebiedsgerichte GGz met daarin een rol voor een familie-ervaringsdeskundige. De gemeente Nieuwegein heeft een werkteam die in een pilot inwoners activeert tot (on)betaald werk. Een andere pilot in de regio stimuleert de doorstroom uit de opvang of het beschermd wonen voor mensen met huurschulden die weer op zichzelf willen gaan wonen.

 

Al deze initiatieven komen in deze nieuwsbrief aan bod. Verder informeren we je over onderwerpen die een minder ‘ver-van-ons-bedshow’ zijn dan het lijkt: de inkoop 2020 Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen en de afspraken over ambulantisering.

 

Elke drie maanden ontvang je een update met artikelen, interviews, pilots, verhalen, projecten of andere zaken waarmee we bezig zijn. De nieuwsbrief is flexibel en volgt de actuele maatschappelijke ontwikkelingen. We bekijken hoe we de nieuwsbrief kunnen gaan doorontwikkelen naar een platform voor communicatie met alle partners in het sociale domein. We breiden de onderwerpen de komende maanden verder uit en nodigen je uit informatie, artikelen, verhalen over maatschappelijke opvang, beschermd wonen, jeugdhulp met verblijf en andere ontwikkelingen in het Sociaal Domein via deze nieuwsbrief met anderen te delen.